söndag 14 september 2008

CHERRY PIE AND A DAMN FINE CUP OF JOE

Hej gott folk. Nu är det dags att äta!
Här får ni original-recept på Twin Peaks körsbärspaj som agent Cooper älskar så mycket. Med en kopp svart jättevarmt kaffe såklart.



Agent Coopers körsbärspaj

350 gram mjöl
0,5 tsk socker
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
125 gram osaltat smör
125 gram solrosolja
0,5 dl vatten
1 st ägg
8 dl körsbär
250 gram socker
0,5 tsk rödvinsvinäger
3 msk mjöl

Tillagning

Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Häll i smör och olja. Blanda ordentligt och häll på vattnet, lite i taget. Rör med en gaffel. Ställ in pajdegen i kylen minst en timme.

Blanda körsbär, vinäger och socker. Rör försiktigt. Häll på mjölet, en matsked i taget.

Rulla ut pajdegen på ett rikligt mjölat bord. Ta ungefär hälften och gör en pajbotten i en lagom hög form som är cirka 20 cm i diameter.
Se noga till att degen täcker formens kanter. Häll i körsbärsfyllningen.
Gör ett pajtak av den resterande degen. Vispa ägget och pensla pajens ovansida. Skär några hål i pajtaket så att ångan kan läcka ut. Sätt in i ugnen på 225 grader i 15 minuter.
Sänk värmen till 175 grader och låt stå ytterligare 30-35 minuter.
Låt kallna på ett galler eller servera genast med vaniljglass eller grädde.

(Om degen blir för lös - speciellt när du ska baka ut pajtaket - ta då bara litet extra mjöl.)

1 kommentar:

j sa...

åh körbärspaj låter väldigt fint. syndigt rött en grå höstdag.